Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hatan játsszák 1 csellón Ravel Boleróját

A Wiener Cello Ensemble (Bécsi Cselló Együttes) 5+1 tagja bravúros produkció keretében adja elő Ravel híres művét, a Bolerót (pontosabban annak egy részletét). Ez az a mű, amelyről maga a szerző így vélekedett: "Csupán egyetlen mesterművet alkottam, a Bolerót, kár, hogy nincs benne zene" - írta Ravel Arthur Honeggernek. Nos, az alkotói önkritika a ritmikus elemek túlhangsúlya miatt akár érvényes is lehetne, de vajon mi A ZENE, ha nem ez?

Egyébként állítólag a mű 1928-as bemutatóján egy hölgy felkiáltott a nézőtéren: "- Ez őrült!" Mire Ravel mosolyogva így reagált: "- Végre valaki megértette a darabot!"

A Boleró felkérésre készült. Ida Rubinstein, a világhírű táncosnő arra kérte a zeneszerzőt, hangszerelje meg számára Albeniz Ibéria című zongoraciklusát. Mivel azonban e művel kapcsolatban szerzői jogi problémák merültek fel - írják a források -, Ravel felajánlotta, hogy a táncosnő számára spanyolos táncdarabot ír. "Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása" - így jellemezte Joseph-Maurice Ravel (Ciboure, 1875. március 7. – Párizs, 1937. december 28.) francia zeneszerző, zongorista saját művet, amely mára a zeneirodalom egyik legismertebb és lefkedveltebb darabja. Ha egyszer is hallottuk, a fülünkből soha nem verhetjük ki a felkavaróan izgalmas ritmust és kígyózó dallamot.

Hallgassuk meg a teljes művet eredeti hangszerelésben a Bécsi Filharmonikusok előadásában:

0 Tovább

A terpeszugrás mindent visz!

A ritmus elképesztő, a produkció fergeteges, a terpeszugrás mindent visz.

0 Tovább

Jon Lord Ungváron

Blogjában Gasparus Magnus remek összeálítást közölt az ungvári miniszobrokról, amelyek gombamód szaporodnak a kárpátaljai városban. Nekem mind közül a folyóparti korláton ücsörgő Jon Lord szobrocskája tetszik a leginkább.

Jon Lord Ungváron

A billentyűk nagy mágusa, a Hammond Lordja, legkedvesebb hardrock-bandám alapítója 2011-ben távozott az égi koncertterembe. Annak az intellektuálisabb, mégis érckemény zenei hangzásnak volt az egyik megalkotója, amely a műfaj irányzatai közül legközelebb áll hozzám. Írt nagy slágereket elementáris erejű, dübörgő akkordokkal és pengeéles szólófutamokkal, de írt cizellált szviteket is szimfonikusok számára… Én talán azt szeretem a legjobban, ami a kettő között van. Ha felhangzik az April oboája vagy a Child in Time csúcspontján abbamarad a visítás, bennem megszólal valami néven nevezhetetlen.

Jóleső érzéssel tölt el, hogy Ungváron áll, vagyis ül ifjúkorom nagy bálványának metálszobra.

A hivatkozott két Deep Pulple-szám:

0 Tovább

Mandel Róbert és a mikrotonalitás

A jeles zenész ma reggel arról beszélt az ATV-ben, hogy az a tizenkétfokú zenei skála, amelyet mindnyájan ismerünk és amely az oktávot (7 egész hangot  és 5 félhangot kijelölve) 12 egyenlő részre osztja, voltaképpen hamis. Ezt nevezzük természetes hangsornak, holott természetellenes. A barokk mesterek például eredetileg másként hangolták hangszereiket, ma eltorzítva játsszák őket. Ha az eredeti hangzást halljuk, az tűnik hamisnak, mert máshoz szoktunk.

Természetesebb hangzásra ad lehetőséget a mikrotonalitás, amely az egész és félhangoknál tetszőlegesen kisebb közökre osztja az oktávot. Ilyen például az indiai és afrikai népzene. A mikrotonális skálák a kortárs zenében is szerepet kaptak, az ilyen hangzások megalkotásában kiemelkedő szerepett játszott oéldául Harry Partch XX. századi zeneszerző és hangszerkészítő. Ő egy olyan skálarendszert hozott létre, amely az oktávot 43 részre osztotta. 

Mandel Róbert kiszorult a magyarországi kulturális életből, jelenleg főleg Bécsben él és működik. Erről is beszélt a ma reggeli műsorban, korábban részletesen is kifejtette, miért kellett elhagynia az országot: Mandel Róbert Friderikusznál.

0 Tovább

Görbebögre Blog

blogavatar

Bögrecsárda, bögreblog. Térj be egy pofás posztra a Görbebögre Blogba. Felhajtod egy perc alatt és nem száll a fejedbe, csak felfrissülsz. Ha fáztál, kellemesen kimelegít. Ha izzadtál, lehűsít. Ha rossz volt a kedved, felvidít. Ha vihogtál, lecsendesít és elgondolkodtat. Jobban indul a napod, ha reggel betérsz. Teljesebb lesz a délutánod, ha ebéd utáni kávéhoz társítod. Jobban alszol, ha estére hagyod a bögrézést. Bármikor is kukkantsz be ide, szívesen látott vendég vagy. Legyen ez a törzshelyed.

Utolsó kommentek

Kedvencek

Életmód - háztartás - cikkek Életmód - háztartás - cikkek

Életmód - Egészség. Háztartási cikk értékestés. Műszaki cikkek. Honla...

honlapajánló honlapajánló

a honlapajánló balladai homály alulmúlható. irodalmi kísérlet. kreatív s...

Görbebögre Blog Görbebögre Blog

Bögrecsárda, bögreblog. Térj be egy pofás posztra a Görbebögre Blo...

Feedek

HTML