A Wiener Cello Ensemble (Bécsi Cselló Együttes) 5+1 tagja bravúros produkció keretében adja elő Ravel híres művét, a Bolerót (pontosabban annak egy részletét). Ez az a mű, amelyről maga a szerző így vélekedett: "Csupán egyetlen mesterművet alkottam, a Bolerót, kár, hogy nincs benne zene" - írta Ravel Arthur Honeggernek. Nos, az alkotói önkritika a ritmikus elemek túlhangsúlya miatt akár érvényes is lehetne, de vajon mi A ZENE, ha nem ez?

Egyébként állítólag a mű 1928-as bemutatóján egy hölgy felkiáltott a nézőtéren: "- Ez őrült!" Mire Ravel mosolyogva így reagált: "- Végre valaki megértette a darabot!"

A Boleró felkérésre készült. Ida Rubinstein, a világhírű táncosnő arra kérte a zeneszerzőt, hangszerelje meg számára Albeniz Ibéria című zongoraciklusát. Mivel azonban e művel kapcsolatban szerzői jogi problémák merültek fel - írják a források -, Ravel felajánlotta, hogy a táncosnő számára spanyolos táncdarabot ír. "Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása" - így jellemezte Joseph-Maurice Ravel (Ciboure, 1875. március 7. – Párizs, 1937. december 28.) francia zeneszerző, zongorista saját művet, amely mára a zeneirodalom egyik legismertebb és lefkedveltebb darabja. Ha egyszer is hallottuk, a fülünkből soha nem verhetjük ki a felkavaróan izgalmas ritmust és kígyózó dallamot.

Hallgassuk meg a teljes művet eredeti hangszerelésben a Bécsi Filharmonikusok előadásában: